Metaforen Therapie

In mijn werk maak ik veel gebruik van metaforen. Metaforen dienen niet alleen om het probleem duidelijk te krijgen, ze helpen ook bij het zoeken naar oplossingen. Wat zijn metaforen?

Een metafoor - Grieks voor 'overbrenging' - is een beeldspraak waarbij je iets abstracts begrijpelijker maakt door het te vergelijken met een concreet beeld of verhaal.

Met een metafoor kun je snel een helder, visueel beeld schetsen van een gevoel, een situatie of een probleem. Het maakt het voor de luisteraar makkelijker met je mee te voelen, de situatie voor zich te zien, de boodschap te onthouden of op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken.


Voorbeelden van het gebruik van metaforen zijn:

  • 'Ik voel me als een gekooide vogel' zet een helder beeld neer van hoe iemand een benauwende situatie ervaart.
  • 'Het lijkt wel of mijn hoofd in een bankschroef zit die steeds verder wordt aangedraaid' roept meer empathie op dan 'Ik heb hoofdpijn'.
  • 'Het ligt als een steen op mijn maag' of 'Ik krijg geen lucht meer' legt een verband tussen emoties en lichamelijke klachten (dit noemen we orgaantaal).
  • 'Met zoveel kapiteins op het schip zal het stuurloos blijven ronddobberen' maakt duidelijk waarom een organisatie niet functioneert.
  • Die boomstam over dat pad voelt als een blokkade waar ik niet omheen kan. Je kan er overheen stappen of vluchten en teruggaan.Je maakt zelf je keuze !


Metaforen dienen niet alleen om het probleem duidelijk te krijgen, ze helpen ook bij het zoeken naar oplossingen. Door het probleem te vertalen naar een metafoor creëer je een nieuwe context, waarbinnen je kunt zoeken naar creatieve oplossingen die je ten slotte weer naar het oorspronkelijke probleem kunt vertalen.

De kracht van een metafoor is dat deze veel meer tot de verbeelding spreekt dan gewone taal. Wanneer je een metafoor gebruikt, spreek je rechtstreeks het associatieve vermogen van de luisteraar aan. Hierdoor krijgt de communicatie diepgang, gaan de gesprekspartners meer out-of-the-box denken en kun je tot onverwachte oplossingen voor problemen komen. Ook kun je met een metafoor de taal 'verzachten', waardoor de luisteraar zich minder bedreigd of aangevallen voelt.

Zie de kiekjes van metaforen in de natuur die tot de verbeelding spreken van klanten.