Lichamelijke stress

15-05-2018

''Bij acute spanning krijg ik een knoop in mijn buik, die uren kan blijven zitten'' 

"Als ik snap hoe het werkt, kan ik er misschien wat tegen doen'' zegt Elske.

Psychische spanningen kunnen zich vastzetten in ons lichaam. Dan krijgen we het vermoeden dat we iets aan de spanning in ons lijf moeten doen, terwijl we iets aan de oorzaak moeten veranderen. Dat is de stress die je ervaart Elske.

Het lijf liegt niet, het lichamelijke is niet het probleem! Het is waarschijnlijk de psyche. Kijk daar allereerst naar. Waarom stelt je lichaam vast dat er alarm moet worden geslagen? 

De spanning kan iets zeggen over een verborgen thema dat in je leven speelt. Jij bent je daar niet voldoende van bewust, maar je lichaam slaat er wel op aan.

Thema's kunnen zijn dat je het niet naar de zin hebt op je werk. Dat je je overheerst voelt, dat je je snel tekort gedaan voelt, of dat je een te grote mate van zelfkritiek hebt en te perfectionistisch bent. Ik noem er maar willekeurig een paar.

Gebeurt er iets dat raakt aan jouw verborgen thema, dan reageert je lijf daar heftig op. De remedie is dat je jouw thema's leert kennen; zaken die zich lichamelijk manifesteren. Wandelogie kan je daarbij helpen om de oorzaak te vinden.

                                                                 🌳