Bostherapie

You never walk alone! đź‘Ť 

Uit meerdere onderzoeken blijkt hoe een hele reeks aan mentale gezondheidsproblemen, net als een aantal verschillende biologische aandoeningen, verlicht kunnen worden door je simpelweg in de natuur te begeven.

Wat doet het met je?

Misschien is het geen verrassing voor je om dit te horen, maar simpelweg tijd doorbrengen in een bos kan de sleutel zijn voor het verlichten van een brede reeks aan mentale, psychische en emotionele aandoeningen. Sterker nog, de afwezigheid van natuur in je leven zou nog wel eens de oorzaak van een deel van je klachten kunnen zijn. Teruggaan naar onze natuurlijke wortels kan de oplossing zijn waar je naar op zoek bent. Bostherapie is een krachtig middel die veel mensen helpt terug te keren naar hun natuurlijke, beter afgestemde fysieke, emotionele en mentale staat. Je balans!

Bostherapie

Ja, mensen willen onder begeleiding door een bos wandelen in een poging verlichting voor hun kwalen te vinden. Voor sommigen zal dat absurd klinken, maar velen van ons leven in steden; niet alleen letterlijk ver weg van bossen, maar ook losgekoppeld van alleen al het idee ervan. Leven in de drukte van de stad kan een geweldige afleiding vormen van hoe je je voelt, totdat het niet meer werkt. En dat is precies waar bostherapie van pas kan komen. Geloof het of niet, maar soms is de oplossing echt zo simpel als ons weer verbinden met de natuur en haar levensenergie, die ons kracht geeft op manieren die we niet voor mogelijk hielden.

Onderzoek heeft al uitgewezen dat wandelen in de natuur letterlijk de chemie in ons brein verandert, en dat zelfs rustig lopen door een bos het eindeloos herkauwen van gedachten drastisch kan verminderen. Nogmaals, het is erg lastig om je bezig te houden met negatieve gedachten wanneer de kracht van bomen je omringt.

Het mooiste hiervan?

Je hebt er geen doktersafspraak voor nodig, geen recept, geen flinke investering (vijftig euro per sessie van ongeveer een uur) en je kunt al snel aan de slag met of zonder bostherapeut. Er zijn geen neveneffecten en je hoeft er niet hard voor te werken. Het bos is de spiegel van je ziel en laat op vele manieren zien [metaforen] wie jij bent en wilt zijn, bostherapie maakt dat duidelijk voor je.  

Om hiermee zelf te beginnen, hoef je letterlijk niet meer te doen dan het dichtstbijzijnde park te vinden. Of zoek een bos of een berg om te bewandelen. De kostbare en helende werking van de natuur is bovendien helemaal gratis!  


Dompel je onder in het bos voor ontspanning en gezondheid.


Verminder stress.
Versterk je immuunsysteem.
Ervaar de natuur op een nieuwe manier.
Bomen geven lucht, wandelen ontspant en elk seizoen betovert. Gevoelsmatig weten we dat natuurlijk wel, maar ook wetenschappelijk is aangetoond dat de natuur helend werkt. In Japan wordt daarom al decennialang Shinrin-yoku, bosbaden, beoefent.
'Mensen in de natuur ervaren minder stress en kunnen ontspannen. Ze voelen zich verfrist en krijgen nieuwe energie. Op die manier wordt ziekte voorkomen en een gezonde levenswijze bevorderd.' Yoshifumi Miyazaki, auteur en expert Shinrin-yoku
In dit rijk geĂŻllustreerde boek leert Miyazaki ons over het beoefenen van Shinrin-yoku, ook in onze eigen omgeving en hoe we het kunnen doorvoeren in ons dagelijks leven. Shinrin-yoku is namelijk goed voor:
• De weerbaarheid
• De hormoonspiegel
• Het zenuwstelsel
• Het hartritme
• Het breinShinrin-yoku, ook goed voor lichaam en geest.Yoshifumi Miyazaki is universitair docent, onderzoeker en onderdirecteur van het Center for Environment, Health and Field Sciences, Chiba University in Japan. Hij heeft meerdere boeken geschreven over de effecten en voordelen van bostherapie.

In Wandelen neem Thich Nhat Hanh je mee naar buiten. Hij laat zien hoe heilzaam wandelen kan zijn. Leer wandelen te combineren met meditatie en mindfulness. Een lange of een korte wandeling beleef je van nu aan intens door aandacht te geven aan de manier waarop je loopt en aandacht te geven aan de omgeving. Geniet van elke stap, elke ademhaling, de lucht en het uitzicht.
Voor de liefhebbers van Thich Nhat Hanh, wandelfanaten en voor iedereen die bewuster in het leven wilt staan. Met korte meditaties en mindfulness-oefeningen. 

Bostherapie 

  in de brabantse bossen 

Heeft u behoefte aan contact met Thomas?